Ευκαιρίες καριέρας

Πολλοί εργαζόμενοι στην Ελλάδα έχουν χάσει τη δουλειά τους το τελευταίο χρονικό διάστημα και δυστυχώς, ακόμη κι αν η οικονομική ύφεση σύντομα σταματήσει, οι δείκτες ανεργίας είναι πολύ πιθανόν να χειροτερέψουν στο κοντινό μέλλον, οι ευκαιρίες καριέρας πια είναι σπάνιες.

 

Κάποιες διαπιστώσεις και συμβουλές:


Η αγορά εργασίας μπορεί να συρρικνωθεί κι άλλο

Ακόμη κι αν η οικονομία σταθεροποιείται, οι ευκαιρίες για εργασία και ακόμη περισσότερο οι ευκαιρίες καριέρας δεν είναι πολλές γιατί οι περισσότερες επιχειρήσεις που μείωσαν τα μεγέθη τους στην ύφεση δεν είναι πρόθυμες να προσλάβουν επιπλέον εργαζόμενους κατά τους επόμενους μήνες. Οι νέες τεχνολογίες, το εξαιρετικά ικανό προσωπικό που έχει παραμείνει στην εργασία και τα αποτελεσματικά συστήματα διοίκησης που υιοθετήθηκαν, έχουν ήδη βάλει προτεραιότητες. Για αυτό οι προσλήψεις θα περιμένουν για λίγο διάστημα.

 

Πως λοιπόν θα βρεθούν οι ευκαιρίες από κάποιον που ψάχνει για δουλειά;


Ευκαιρίες για εργασία και καριέρα κατά τη διάρκεια της ύφεσης

Είναι σίγουρο ότι υπάρχει κρίση (ή οικονομική ύφεση όπως αλλιώς λέγεται), αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να χαθεί η ελπίδα. Η ιστορία εξάλλου έχει δείξει ότι πολλές φορές υπήρξαν μοναδικές ευκαιρίες στην κρίση. Ειδικά για την εργασία, κάποιες δουλειές δημιουργήθηκαν στην πραγματικότητα εξαιτίας της κρίσης. Αυτές τις ευκαιρίες πρέπει να εντοπίσετε γρήγορα.

Ακόμη κι αν οι ουρές των ανέργων μεγαλώνουν, μπορούν να βρεθούν καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας ή ακόμη και για μια δυναμική καριέρα στα σωστά μέρη. Η εμπειρία έχει δείξει ότι αυτοί που μπορούν πιο εύκολα να βρουν δουλειά είναι οι επίμονοι που δρουν προληπτικά και προγραμματισμένα. Ψάξε και θα βρεις! Κτύπα πόρτες και αυτές θα ανοίξουν για εσένα!

Η επιμονή είναι το κλειδί της επιτυχίας

Το πιο σημαντικό στοιχείο στην επιτυχία για ανεύρεση εργασίας είναι η επιμονή. Δώστε σημασία στη στατιστική και στους αριθμούς. Μην περιμένετε να σας πάρουν τηλέφωνο, κάντε μόνοι σας follow up και συνεχίστε να στέλνετε βιογραφικά. Συνεχίστε παρά την οικονομική κρίση και θα βρείτε τη δουλειά που ψάχνετε η καριέρα σας είναι δική σας, προσωπική υπόθεση, μην την αφήσετε στην τύχη!

Προσδιορίστε με ακρίβεια τους στόχους σας

Πριν ξεκινήσετε να ψάχνετε για δουλειά, προσδιορίστε τους στόχους σας: ψάχνετε κάτι που να το ευχαριστιέστε ή ψάχνετε για μια δουλειά που αφήνει καλά χρήματα κι ας «τραβιέστε» στο γραφείο κάθε πρωί; Για κάποιους ανθρώπους – μεταξύ τους κι εγώ – ιδανική δουλειά είναι αυτή στην οποία είναι πολύ καλοί, που η δουλειά βελτιώνει το ταλέντο και τις ικανότητές τους, που είναι περήφανοι να την κάνουν και που απολαμβάνουν κάθε της δευτερόλεπτο. Και, σε δεύτερη προτεραιότητα, τους δίνει αρκετά χρήματα.

Να είστε τίμιοι

Ναι, να είστε τίμιοι, κυρίως με τον εαυτό σας. Αναρωτηθείτε ποιες είναι οι δυνάμεις και οι αδυναμίες σας, ποια τα κίνητρά σας, ποιες οι κακές σας συνήθειες, τι θα σας έκανε να προσπαθήσετε περισσότερο κλπ.

Αφού εντοπίσετε αυτά και αξιολογήσετε τον εαυτό σας, θα έχετε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το τι σας ταιριάζει περισσότερο. Αν για παράδειγμα ανακαλύψετε ότι έχετε μια μοναδική ικανότητα στις γλώσσες, τότε ίσως θελήσετε να ασχοληθείτε με τις μεταφράσεις.

Συμμετέχετε σε σεμινάρια πωλήσεων κ.λ.π. ή σε άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις που αφορούν την ειδικότητά σας


Κατά περιόδους διοργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις, συνέδρια ή ημερίδες σχετικά με την εργασία. Συμμετέχετε σε αυτές και μιλήστε με τους ανθρώπους που ήδη κάνουν τη δουλειά που ψάχνετε. Ρωτήστε τους για το αντικείμενο της δουλειάς κι άλλες πληροφορίες. Είναι πολύ χρήσιμο να έχεις καθοδήγηση από κάποιον με εμπειρία σε αυτό που σου αρέσει. Εναλλακτικά μπορείτε να αναζητήσετε κάποιον ειδικό σύμβουλο εργασίας για να σας συμβουλεύσει στην καριέρα σας.

Καθίστε πάλι στο θρανίο

Εκσυγχρονίστε τις γνώσεις σας, ειδικά στο αντικείμενο που σας ενδιαφέρει. Συγκεντρώστε πληροφορίες για το είδος της εκπαίδευσης που παρέχεται στην αγορά. Μιλήστε με τους φορείς εκπαίδευσης μήπως υπάρχουν κάποιες υποτροφίες ή ειδικές τιμές.

Μια καλή ιδέα που σας προτείνουμε είναι να παρακολουθήσετε κάποιο από τα Σεμινάρια μας στη διαχείριση συστημάτων ποιότητας (ISO 9001) ή/και στη διαχείριση περιβαλλοντικών συστημάτων (ISO 14001), τα οποία διαθέτουμε στις χαμηλότερες τιμές στην αγορά. Με δεδομένο τον αρκετά μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων που έχουν ήδη πιστοποιηθεί ή πρόκειται να πιστοποιηθούν (με την ευκαιρία του ΕΣΠΑ), είναι βέβαιο ότι η αγορά σύντομα θα χρειαστεί ανθρώπους με σχετική γνώση, οι ευκαιρίες καριέρας δημιουργούνται απο εσάς τους ίδιους σε οποιαδήποτε εποχή!

Καλή επιτυχία!

Γράφει ο Γενικός Διευθυντής της OSYS Γ. Ίσσαρης

Πως λοιπόν θα βρεθούν οι ευκαιρίες από κάποιον που ψάχνει για δουλειά;